KINDEREN VAN GESCHEIDEN OUDERS: 3 WEKEN KERSTVAKANTIE…… WAT NU?
Het zal je maar overkomen!
Jullie hebben bij jullie scheiding een verblijfsregeling afgesproken voor jullie kinderen,
zeer gedetailleerd, tot zelfs de verjaardagen, vader- en moederdag en feestdagen toe, en niet te vergeten alle vakanties. Zomervakantie, vakanties van 2 weken, vakanties van 1 week, er werd heel wat geregeld in jullie scheidings- of ouderschapsovereenkomst.
Het ging niet altijd even vlot, maar op die manier werden wel afspraken gemaakt waarvan jullie hoopten dat ze lang konden meegaan.
En dan, opeens, 3 weken kerstvakantie voor jullie kinderen, terwijl jullie al enkele jaren gewoon zijn aan een systeem van verblijfsregeling die wisselt volgens even of oneven jaren, eerste week kerstvakantie of tweede week kerstvakantie, en specifieke afspraken voor de feestdagen.
Zelfs de meest volledige scheidings- of ouderschapsovereenkomst is hier niet op voorzien.
Toch hoeft dit echt geen probleem te zijn, het enige dat hier absoluut noodzakelijk is, is OVERLEG.
Bespreek met elkaar welke mogelijkheden jullie hebben, zoek samen naar oplossingen en maak een duidelijk schema op voor jullie kinderen.
Vaak echter verloopt dit samen bespreken stroef, moeilijk en gespannen. Besef dat jullie niet de enigen zijn voor wie dit niet evident is, en laat het een oefening zijn in het nog geregeld ‘noodgedwongen samen moeten communiceren’. Schoolkeuze, keuze van studierichting, medische behandelingen of ingrepen zijn maar enkele voorbeelden van situaties waar communicatie en overleg over jullie minderjarige kinderen heel belangrijk zijn. Maar zelfs meerderjarige ‘kinderen’ blijven hun ouders nodig hebben, denk maar aan advies over studies, job, eigen woonplaats, medische aangelegenheden,….
In staat zijn tot overleg met de andere ouder blijft dus essentieel, want het leven kent soms onverwachte wendingen, en niet alles kan vooraf vastgelegd worden.
Maar het allerbelangrijkste: jullie bewijzen jullie kinderen hiermee een ongelofelijk grote dienst. Het biedt hen veiligheid, stabiliteit, controle en vermindert daardoor hun stress.
Als het jullie toch niet zou lukken om om samen tot afspraken te komen, kan een bemiddelaar jullie hierbij helpen.
Reactie plaatsen
Reacties